Ugovorena izgradnja aglomeracije Semeljci

U ponedjeljak 25.11.2019. godine u 14.00 sati, uz nazočnost predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i župana Ivana Anušića, u prostorijama Osječko-baranjske županije potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, koji su potpisali Ministar Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš te Ugovor o sufinanciranju „Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Semeljci koje je ispred Općine Semeljci potpisao načelnik Grga Lončarević.

Potpisom ovih ugovora dovršen je višegodišnji proces projektiranja, izrade studija utjecaja na okoliš, studija opravdanosti projekta, te konačno prijave na Strukturne fondove EU za sufinanciranje ovakve vrste infrastrukture. Ovim ugovorima osigurana su sredstva u iznosu 175.653.809,00 kuna (s PDV-om 219.567.261,25 kn) za financiranje Aglomeracije Semeljci koja obuhvaća vodoopskrbu cijelog područja općine obilaznim vodom sa Đakovačkog crpilišta Trslana, odvodnju otpadnih voda cijele Općine Semeljci i izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda za cijeli sustav u Semeljcima. Udio Općine Semeljci kao lokalna komponenta ugovora o sufinanciranju je 6.188.424,07 kuna (s PDV-om 7.735.530,09 kuna) što predstavlja iznos koji bi građani morali platiti za izgradnju mreže odvodnje otpadnih voda u nekim bivšim vremenima kada smo svi zajedno svojim sredstvima gradili plinsku, vodovodnu ili telefonsku mrežu.

Poštovani sugrađani, ovaj Projekt i njegova financijska vrijednost, a prije svega ekološka vrijednost kojom ćemo prirodi vraćati čistu tehnološku vodu odbačenu iz naših domova, zahtjeva i podrazumijeva našu cjelovitu odgovornost prilikom njegove izgradnje, koja će svakom našem domaćinstvu osigurati vlastiti priključak i obavezu priključenja, jer trošak svakog našeg domaćinstva će biti vrijednost odvodnih cijevi od izlaska iz kuće do priključka na kanalizacijskim cijevima.

Vrijeme dovršetka ovoga projekta je kraj 2023. godine, kada završava financiranje iz EU fondova za ovu financijsku omotnicu iz koje ćemo koristiti sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Skip to content