Lilanje

Kulturno-umjetničko društvo

„Lipa“ Semeljci

Kolodvorska 2

 

Poštovani sudionici, predstavnici udruga i mještani Općine Semeljci!

Kulturno umjetničko društvo „Lipa“ Semeljci ove će godine organizirati paljenje Ivanjske vatre u Semeljcima, 23. lipnja 2019. godine s početkom u 19:00 sati.

  

Kroz prošlost…

Ivanjski krjesovi običaj su paljenja vatre uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja, 23. lipnja navečer; prisutni još od sedmog stoljeća. Riječ je o pretkršćanskom običaju koji pripada običajima vezanim uz zimski i ljetni suncostaj te ravnodnevnicu.

Ljetni suncostaj pada oko 21. lipnja, ali su Ivanjske svečanosti ostale vezane uz svetkovine Ivana Krstitelja. Naš narod je vjerovao kako bilje skupljeno o ivanjskoj noći ima čudesnu moć i ljekovita svojstva. Paljeni su krjesovi za koje se vjerovalo da štite od zlih duhova za koje se vjerovalo da slobodno lutaju dok se sunce opet vraćalo na jug. Tako su krjesovi imali moć zaštiti ljude, stoku i urod od svih nedaća. U ovom dijelu Đakovštine (Semeljci, Kešinci, Koritna) postoji uzrečica koja se izgovara dok se preskače vatra: „Od Ivanja do Ivanja ne bilo mi naboja“; tom uzrečicom vjerovalo se da čovjek u sljedećoj godini neće imati nedaća i čireva.

Specifičnost ovog običaja je lilanje - vrtnja vatre koja bi predstavljala putanju sunca.Ovakav običaj nije zabilježen nigdje od strane struke, osim u nekoliko sela Đakovštine te je samim time jako specifičan i potrebno ga je održavati.

Predvečer bi se seoska mladež skupila na nekom mjestu u selu, napravio bi se krijes. Djevojke bi za to vrijeme plele vijence kojim bi kitile glavu. Oko vatre bi se igralo, pjevalo. Uvidjevši specifičnost ovog običaja - vrtnje vatre, preskakanje vatre, pletenje vijenaca, odlučili smo ga vratiti na područje kojem pripada - u selo i među stanovništvo, bez nekakvog folklornog uljepšavanja.

 

Kroz sadašnjost . . .

Svjesni smo sve manjeg broja stanovništva, modernijeg načina života, različitih kulturnih utjecaja gdje naša mladež ne poznaje običaje koje su radili njihovi pretci niti specifičnosti mjesta, što stvara slabu sliku o važnosti naše prošlosti i naše kulture.

 

Shodno tome, pozivamo Vas na ovogodišnje lilanje, koje će osim paljenja Ivanjske vatre biti obogaćenom međusobnom socijalizacijom u vidu različitih igara i svojvrsni pokušaj oživljavanja običaja, te je namijenjeno mještanima, članovima udruga i svim ostalim posjetiteljima, neovisno o tome što se ne bave tradicijskom kulturom, jer su predviđene igre prilagođene svima, te ne traže neko posebno predznanje tradicijske kulture da bi se u njima moglo sudjelovati.

 

Zamisao je da ovo oživljavanje običaja bude neformalno - bez pozornice, večere i nekog službenog programa, nego da bude samo slijed aktivnosti koji će dirigirati kako će se večer održavati.

*Upriličit ćemo švedski stol sa domaćim kiflicama, perecima, vinom, sokom

* cjelokupni događaj odvijat će se na Vrbaku, na travi, ali svakako ćemo prirediti nekoliko klupa za starije osobe, da mogu sjesti.

 

 

PROGRAM:

-19:00 sati - sastanak sudionika na Vrbaku kod velikog krijesa

*nakon okupljanja sudionika Kulturno-umjetničko društvo „Lipa“ Semeljci, napravit će svojevrsnu retrospektivu i prikazati kako je nekada izgledalo lilanje.

* Muška pjevačka skupina iz Kešinaca predstavit će se sa dvije pjesme

*Kulturno umjetničko društvo „Vesela Šokadija“ iz Koritne predstavit će se sa svojom koreografijom.

-20:00 sati - paljenje krijesa

- 20:15 sati - početak igara; dok krijes gori.

 

IGRE:

Svaki pobjednik u igrama dobit će simboličnu nagradu, a predstavnici svake skupine (udruge, sela) dužni su između sebe izabrati jednu osobu koja će biti u „komisiji“ koja će „ocijenjivati“ natjecatelje.

 

1. Tačke - iz svake skupine može biti jedan ili više parova koji će se natjecati u brzini.

(opis igre: osoba x nasloni ruke na zemlju, licem okrenutim dolje, a osoba y osobu x uhvati za noge i na taj način brzom kretnjom dolaze do predviđene točke)

2. „Ko jači, taj kvači“- povlačenje užeta; zamisao je da sve sudionike podijelimo u četiri skupine, te ih imenujemo nekim predmetom iz tradicijskog života,( 1.Šalange, 2. Polosmaka, 3. Pantafule, 4. Šamija) nebitno iz kojeg su društva ili udruge, i na kraju se natječu dva pobjednika koja su pobijedila u prvom krugu.

 

Za vrijeme trajanja ove dvije igre vatra će se već smanjiti i biti prigodna za preskakanje, pa ćemo u skladu s njom imati i treću kategoriju natjecanja.

 

3. „Od Ivanja do Ivanja ne bilo mi naboja“ -skakanje preko vatre ; izabrana komisija sastavljena od predstavnika društava ocjenjivat će osobu koja će najviše skočiti preko vatre.

Izabrana komisija sjedit će na travi ispred vatre i dogovornom metodom glasati o pobjedniku. Svaki natjecatelj imat će na majici ili narodnoj nošnji brojčanu oznaku, kako bi olakšali komisiji rad.

4. „Lilali se ja i moja lola“ -vrtnja zapaljene vatre na lancu; izabrana komisija sastavljena od predstavnika društava ocjenjivat će opći dojam kako osoba lila (vrtnja lile, brzina, duhovitost)

Izabrana komisija sjedit će na travi ispred vatre i dogovornom metodom glasati o pobjedniku. Svaki natjecatelj imat će na majici ili narodnoj nošnji brojčanu oznaku, kako bi olakšali komisiji rad

 

 

Hvala Vama na interesu i molim da se javite za sudjelovanje i sva pitanja, ukoliko ih imate!

 

S poštovanjem,

 

Mirko Mihaljević

Predsjednik KUD-a „ Lipa“ Semeljci

 

grb bijeli

 

OPĆINA SEMELJCI

Adresa: Kolodvorska 2 - Telefon: 031 856 310 Fax: 031 856 197

OIB: 41900631748 - IBAN: HR9425000091838600000

E-mail: opcina.semeljci@os.t-com.hr