Semeljci prešli 50 % odvojenog prikupljanja otpada

Općina Semeljci jedina je lokalna samouprava u Osječko-baranjskoj županiji koja je dosegnula zacrtanu stopu od 50 % odvojenog prikupljanja otpada, točnije 50,26 %.

Nedavno je Agencija za prirodu i okoliš objavila preliminarne podatke o odvojenom prikupljanju otpada u JLS-u za 2018. prema kojima je vidljivo da je o tom pitanju pred općinama i gradovima još puno neodrađenog posla. Usporedbe radi, ova stopa za grad Osijek je 26,43 %, što svrstava Osijek na sredinu ljestvice onih koji na taj način gospodare otpadom. Semeljci su se još 2017. našli među prvih deset kad je riječ o tom pitanju, točnije na 6. mjestu, tada kao jedini predstavnik ove županije među top 10. Sada smo u krugu 13 JLS-ova koji su dostigli propisanu normu.

Načelnik Grga Lončarević kaže kako je stopa veća od 50 posto odvojenog prikupljanja otpada rezultat gotovo 20-godišnjeg rada.

“Godine 2001. imali smo odlagalište u Semeljcima i morali ga zatvoriti, nakon čega smo sanirali odlagalište Ada u Koritni i ono je glavna točka naših aktivnosti u prikupljanju otpada. Od tada, zajedno s Ministarstvom zaštite okoliša i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, radimo na poboljšanju uvjeta u odlaganju otpada”, kaže i dodaje da je naša općina dosad u zbrinjavanje otpada uložila oko 10 milijuna kuna domaćih i EU sredstava. ”Vaga u krugu reciklažnog dvorišta pokazuje da je na području općine Semeljci mnogo manje tzv. preostalog otpada od onog iz odvojenog prikupljanja. Upravo taj, preostali otpad mjerilo je stope odvojenog prikupljanja otpada. U reciklažnom dvorištu na odlagalištu Ada prikuplja se 28 vrsta otpada, s tim da je u međuvremenu postojeća hala udvostručena površinom. Provedeno je i čipiranje zelenih kanti čija (ne)popunjenost upravo ovisi o tome koliko, odvajanjem, građani pune ostale tri kante.”

Unatoč visokoj razini u gospodarenju otpadom, a čemu pridonosi Komunalno poduzeće Junakovci, nismo imuni na nedopušteno odlaganje otpada, što se odnosi i na promet u tranziciji kroz ovaj dio Đakovštine koji je na ruti Osijek - Vinkovci. Načelnik ističe kako građani iz tih područja znaju, prolazeći kroz našu općinu, upravo tu bacati svoj kućni, životinjski otpad, namještaj… Uz ostalo, da je to ‘tuđi‘ otpad, vidljivo je i iz bačenih računa na kojima su se znale naći osječke i druge adrese...

RH kao članica EU do kraja 2020. obvezala se odvojeno prikupljati i reciklirati 50 posto određenih vrsta otpada. Općina je ponosna na ove rezultate i ovim putem se zahvaljuje svim građanima na suradnji i brizi za okoliš te za našu općinu.

 

grb bijeli

 

OPĆINA SEMELJCI

Adresa: Kolodvorska 2 - Telefon: 031 856 310 Fax: 031 856 197

OIB: 41900631748 - IBAN: HR9425000091838600000

E-mail: opcina.semeljci@os.t-com.hr