KULTURNO UMJETNIČKA DRUŠTVA

TAMBURAŠKI ORKESTAR OPĆINE SEMELJCI

U prosincu 2013. godine osnovana je Udruga Tamburaški orkestar Općine Semeljci (upisana u Registar udruga RH 17.12.2013. pod brojem 14003986) s osnovnim ciljem okupljanja mladih zainteresiranih za bavljenje tamburaškom glazbom, kao i obogaćivanja kulturne baštine naše Općine.

Naime, pri osnovnoj školi u Semeljcima od 2008. godine odvija se nastava glazbene škole – predmet Tambure, a u samoj školi sviranje tambure, kao izvannastavna aktivnost, prisutno je preko 30 godina. Rezultat navedenoga jesu brojni pojedinci koji se sviranjem tambure žele baviti na još kvalitetniji način, te smo u njima prepoznali osnovni smisao i potrebu postojanja ovakvog orkestra. Uključujući mlade, starosne dobi između 12 i 20 godina, u rad našeg orkestra i njihovo dosadašnje bavljenje tamburom dobiva potpuni smisao te ih usmjerava na trajno kulturno djelovanje i ispunjavanje u zajednici u kojoj odrastaju i žive, a ujedno im uskraćuje svakodnevno bezidejno dokoličarenje po kafićima i sličnim neprikladnim okupljalištima.

Premda su u Orkestru dobrodošli svi zainteresirani (ne sumnjamo da će se u rad uključiti i tamburaši s većim sviračkim iskustvom), vjerujemo da će se upravo mladi prepoznati kao nosioci svih djelatnosti kojima će se Orkestar baviti – od samog sviranja do organiziranja koncerata i sličnih manifestacija, a naročito nastupima na svim razinama.

Trenutno redovito i aktivno sudjeluje oko 25 tamburaša, od kojih jedan dio uopće nije iz Općine Semeljci (Općine Strizivojna, Punitovci, Osijek, Đakovo…), više od polovine jesu mladi do 20 godina starosti, odnosno polaznici glazbenih škola u završnoj fazi osnovnog glazbenog obrazovanja. Važno je napomenuti da Orkestar stručno vode 3 profesora glazbe, koji to rade volonterski, bez novčane naknade, a što jamči kvalitetan i transparentan rad!

to-semeljci
IZVORNA PJEVAČKA SKUPINA “SEMELJAČKE SNAŠE” SEMELJCI

Izvorna pjevačka skupina „Semeljačke snaše“, Semeljci osnovana je 5.siječnja2004. godine s ciljem očuvanja tradicijskog pjevanja, pučkih običaja, zanata, narodnoga ruha, očuvanja svega onog što vrijeme polako odnosi sa sobom. Zamisao o početku okupljanja i druženja došla je prilkom međusobnog pomaganja u poslovima koje je redovito pratila pjesma i pričavanje živopisnih dogodovština iz djetinjstva i mladenaštva. Konkretno, bilo je to, kako su ispričale snaše, za vrijeme posla podizanja kukuruza – idilične slike rada, šuškanja zlatnih klipova sa slavonskih polja, kojima su se korpe brže punile uz veselu družinu. Takve su i žene koje čine izvornu pjevačku skupinu:vesele, vrijedne, pune duha i pjesme.

Danas u svom sastavu pjevačka skupina broji petnaestak aktivnih članova i veći broj onih koji ju podržavaju. Pronalaze stare pjesme i oživljuju ih, kao i gotovo izumrle običaje semeljačkoga kraja. Pjesme najčešće izvode acapella te uz pratnju gajdi ili samice, a ponekad i uz tamburašku pratnju. Održavaju radionice za djecu kako bi ih upoznale s prošlošću i običajima. Uskršnja radionica bojanja jaja voskom te šaranja šiba i pravljenje „ fičkala“ od grana mlade vrbe, koje se sve teže nalaze u prirodi, poput običaja u svakodnevnom životu. Njegujui običaje vezane uz liturgijsku godinu. Oni su snimani i bilježeni od strane brojnih medija.

Humanitarni koncert već tradicionalno organiziraju povodom svog rođendana. Tada prikupljena sredstva podijele osobama s posebnim potrebama iz Semeljaca obilazeći ih u njihovim domovima. Prve su u selu osjetile potrebu razveseliti ih na taj način. Ove su godine humanitarnim koncertom proslavile i desetgodišnjicu rada. Dom kulture u Semeljcima je bio prepun. Tražilo se ne samo mjesto više, nego puno mjesta više, tako da su mnogi prestajali cijeli koncert koji je trajao gotovo tri sata.

Još jedna važna godišnja manifestacija „Što se jelo u Korizmi? Mrsno i nemrsno…“ organizira se, već sedmu godinu zaredom, subotom uoči Cvjetnice. Ove godine, jednako kao i prošle, bila je izuzetno posjećena i medijski popraćena. Tim događajem nastoje očuvati starinska jela od zaborava te ih prenijeti mlađim naraštajima, pogotovo u ova recesijska vremena, jer su to jednostavna, a vrlo ukusna jela.

Tijekom protekle 2013. i tekuće 2014. Godine, organizirale su brojne aktivnosti. Najširoj publici – cijeloj Europi, predstavile su se šokačkim doručkom koji je snimala Hrvatska radio televizija. Prilog je emitiran prigodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, na sam dan ulaska, kao dio cjelodnevne emisije kojom se Hrvatska predstavila Europi. Običaji uređenja Božjeg groba, pri kojemu su se prvi put nakon Korizme okupljali i mladi i stari, snimljeni su i prikazani na HRT-u i na Vinkovačkoj televiziji. Vinkovačka televizija prikazala je snaše u emisiji Život piše priče. Gostovale su u emisiji Slavonsko veselje, uživo iz studija Osječke televizije.Radio Đakovo predstavio je Semeljačke snaše u emisiji Ženski pogled i u Najavama događanja. Večer pučkih pisaca u sklopu Županjskog sijela Semeljačke snaše popratile su pjesmom u izravnom prijenosu Hrvatskog radija Županja. Radio Osijek također je ove godine izravno prenosio manifestaciju o starinskim jelima. Šokači portal poprati većinu događanja koje organiziraju, kao i Glas Slavonije. Jedna od snaša redovito izvještava sumještane, a i šire, putem Glasnika Općine Semeljci o njihovom radu. Pripremile su i provele, u suradnji s KUD-om „Lipa“ Semeljci, radionicu vezanja šamija u koju su bili uključeni svi zainteresirani, bez obzira na godine. Posebno je bilo lijepo vidjeti žene u dobi od preko sedamdest godina kako s ljubavlju prenose znanje na mlađe, za što su dobile pisane zahvalnice i čokolade. Zaista sitnica u odnosu na to što im je značilo druženje, smijeh i pjesma te večeri njegovanja šokačke tradicije. Semeljačke snaše nastupale su u okviru 47. Đakovačkih vezova u samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, na 13. smotri pučkog crkvenog pjevanja te na na ljetnoj pozornici Strossmayerovog parka. Imale su i brojne druge nastupe humanitarnog, zabavljačkog, natjecateljskog karaktera. Ponosne su jer Osječki muzej čuva prikaz njihovoga upriličenja običaja uoči Uskrsa koji je snimila HRT teemitirala u vijestima i Dnevniku uoči Uskrsa.

Ove godine namjeravamo izdati knjigu, zbirku poezije jedne naše snaše, pučke pjesnikinje u kojoj se nalazi i kratka monografija IPS-e „Semeljačke snaše“, Semeljci, koja je već spremna za tisak. Za snimanje su već pripremljene „mustre za moleraj“ jedne vrijedne snaše. Osim toga, Semeljačke snaše surađuju s Muzejom Đakovštine i pripremaju još puno toga. O njihovim projektima još ćete čuti i vidjeti jer su snaše pune ideja, volje i želje za radom, koji najvećim dijelom podupire Općina Semeljci i snaše same, a sve u svrhu očuvanja tradicije našega kraja, nastojeći ostvariti i humanitarni karakter svoga djelovanja. U večinu toga što rade, bilo to medijski popraćeno ili ne, uključuju djecu i mlade te se nadaju kako će u dogledno vrijeme i oni pjevati u „Semeljačkim snašama“ i čuvati stare običaje.

ips-semeljačke snaše-1
KUD “VINČAC”, VRBICA

KUD „Vinčac“ iz Vrbice osnovan je 22.10.2000. godine. Naziv Vinčac“ Dobilo je po vijenčiću koji su nosile mladenke, a bilo je napravljeno od vrhova ružmarina, umotano u pozlatu.

Tada je s radom započela odrasla folklorna skupina, dječja skupina, dramska sekcija, a do kraja godine s radom započinje i tamburaški sastav pod nazivom „Žice iz Vrbice“. Folkorna skupina izvodila je izvorna šetana kola svoga sela koju do tada nisu bila niti viđena, niti izvođena na području Đakovštine. Pjevale su se stare izvorne pjesme svoga kraja, a izvodila se i ostala kola svoga kraja. Oblače se članovi KUD-a u nošnje svoga sela kako se po uputama starih baka spremalo u Vrbici.

Obnovili smo stare običaje i tradiciju svoga sela. Tako su članovi KUD-a ponovno oživjeli igrokaz „Betlehem“ koji se davno još prije više od pedeset godina izvodio u selu išavši na badnjak od kuće do kuće. Ovaj igrokaz snimila je i HRT na Badnjak 2013. Godine koji su izveli članovi dječje fosklorne skupine.

Mnoge djevojke i snaše sudjelovale su na raznim revijama predstavljajući običaje i nošnju svoga kraja osvajale su razne nagrade. Folklorna skupina sudjelovala je na raznim državnim i županijskim manifestacijama, išla na razna gostovanja, izvodila cjelovečernji program u Trogiru i Vinišću te Zagorju.

Udajom nekoliko djevojaka i odlaskom pojedinih članova KUD-a na fakultete odrasla skupina 2006. Gidube orestahe s radin. Također tamburaški sastav se razišao pa nije niti bilo moguće raditi i plesati s odraslim članovima KUD-a.

Do danas aktivno radi dječja folklorna skupina koja na svojim nastupima izvodi pjesme i plesove kao i stare igre svoga sela, a sve je primjereno njihovoj dobi i uzrastu. Ima oko dvadesetak aktivnih članova, nekada više, nekada manje, budući da je Vrbica malo selo s 670 stanovnika. Sudjeluju na raznim smotrama folklora, dječjim manifestacijama, igrama, natjecanjima, idu na gostovanja, pokladne manifestacije i dr.

Cilj je očuvati tradiciju i običaje svoga sela. Izvode igrokaze i skečeve isključivo starim govorom i naglaskom. Stariji članovi KUD-a koji još uvijek aktivno sudjeluju u radu pomažu pri oblačenju i ostalim djelatnostima. Puno puta smo ugostili razne KUD-ove iz BiH, Zagorja, raznih dijelova Hrvatske koji su dolazili na nastupe k nama u selo, a isto tako i na Đakovačke vezove kada su spavali kod nas u selu.

Obnovili smo običaj tijelovske procesije gdje spremimo sivnice kao nekada, a djeca i odrasli se oblače u nošnje kao nekada u Vrbici. Sudjelujemo na misi zahvalnici, raznim crkenim i društvenim primanjima, uređujemo izlog za Đakovačke vezove s raznim tematikama također sudjelujemo u obnovljenoj tradiciji kuhanja uskrsnih korizmenih jela koja se predstavlja na našoj općini.

Učili smo članove spremanju, češljanju tradicijske vrbičke „načišlje“ koje su nosile djevojke našeg sela, učili zlatovez, sudjelovali na crkvenom pučkom pjevanju, snimili CD s šetanim kolima. Razna snimanja na HRT-u i ostala razna nastupanja. Iako KUD „Vinčac“ radi četrnaestu godinu s tako malo članova i u tako malom selu, ima lijepih zapažanih aktivnosti i razultata.

kud-vinčac
KUD “KEŠINCI” KEŠINCI

KUD „Kešinci“ iz Kešinaca osnovan je 1966.godine te je radio što sa dužim što sa kraćim prekidima tako da i sa današnjim danom nisu aktivne folklorna i tamburaška skupina. Pri KUD-u jedino neprekidno unazad deset godina djeluje Muška pjevačka skupina poznatija pod neslužbenim imenom „Kešinački mališani“. Kad već spominjemo taj neobičan neslužbeni naziv Muške pjevačke skupine ovom prilikom ističemo da nam je to ime dao naš kum pokojni vlč.Mirko Bingula iz Starih Mikanovaca prilikom gostovanja kod njega u samim počecima osnutka skupine.

Danas MPS broji 12 stalnih članova koji se sastaju jednom tjedno na probama,a po potrebi i češće. Do sada smo nastupali na različitim manifestacijama u našoj općini i susjednim županijama.

MPS Kešinci održava jednu manifestaciju na samo Antunovo u sklopu proslave dana Općine Semeljci gdje bude nazočno 5-6 gostujućih muških i ženskih pjevačkih skupina. Posebnost navedene manifestacije je ta što iz centra sela kreće procesija do kapelice sv.Antuna, koja se nalazi na seoskom pašnjaku gdje se održi sveta misa za sve goste i mještane,a nakon mise na istom mjestu se održava i kulturno-zabavni program. Posebnost je ta što su „Mališani“ sami napravili kapelicu i sjenicu. MPS Kešinci također štuje i obilježava

sv.Antuna Pustinjaka 17.siječnja ( zaštitnik stoke i stočara ) te tom prilikom ugostimo također 4 do 5 predstavnika muških pjevačkih skupina. Osim navedenog MPS Kešinci si je samovoljno dala u zadaću održavanje križeva-raspela koja se nalaze na pet različitih mjesta u kešinačkom polju tako da najmanje jednom godišnje obavimo uređenje i kosidbu oko istih.

Opće poznato je da su starosjedioci sa ovih naših prostora isključivo vezani kako za zemlju i stoku tako za pjesmu i tamburicu. Budući da se danas živi u vrlo teškim uvjetima,a neki kažu da pjevanje ima čak i terapijski učinak stoga je naš moto „udri brigu na veselje“,a možemo upotrijebiti i poznatu uzrečicu „Tko pjeva, zlo ne misli“.

kud-kešinci
KUD “LIPA” SEMELJCI

Bogatstvo folklorne tradicije, pjesme, plesa i mnoštvo različitih nošnji pretočeno je u KUD: “Lipa“ iz Semeljaca, čija bogata povijest seže još za prvi Titov „Dan mladosti“, kada je ondašnji „Narodni folklor Semeljaca“ nastupio na velikoj smotri folklora Slavonije i Baranje koja je bila u Semeljcima. Tek desetak godina kasnije, točnije 18.svibnja 1966., semeljački je folklor dobio naziv KUD:“Lipa“. Premda sami početci foklornog amaterskog djelovanja u sklopu pjevačkog društva sežu još od 1917.godine.

Na brojnim gostovanjima u zemlji i inozemstvu“ Lipa“ je privukla pozornost gledatelja izvornim folklorom, običajima i „lipim ruvom“ svojih baka brižno čuvanim i otrgnutim od zuba vremena. Bitno je naglasiti da društvo i danas, poslije toliko vremena kontinuiranog rada posebnu pažnju pridodaje tradicionalnom spremanju, jer je u Semeljcima neizrecivo bogatstvo narodnog ruha, pa ne čudi da se Semeljčanke predstavljaju na različitim smotrama tradicionalnog odijevanja od Starih Mikanovaca, Antina, Slavonskog Broda, Orahovice, Đakova, Osijeka i postižu zavidne rezultate.

Društvo organizira nekoliko manifestacija tijekom godine:

1. Pokladno jahanje – u mjesecu siječnju, kada se okupi stotinjak jahača iz Slavonije i održavaju pokladno jahanje ulicama sela.

2. „Kolo na Vrbaku“ smotra folklora koja se održava u lipnju, oko blagdana sv. Antuna, gdje okupljamo kulturno-umjetničkih društava.

Semeljčani svake godine okite svoje kuće, prozore i kapije različitim rukotvorinama: ponjavcima, otarcima, rubinama i maramama, i tako makar jedanput godišnje iznesu na svijetlo dana sve bogatstvo koje su naslijedili od svojih baka i mama.

3. „Večer jabuka“ u mjesecu listopadu, kada se održava cjelovečernji koncert društva.

Društvo broji stotinjak aktivnih članova podijeljenih u nekoliko sekcije: folklorna, muška pjevačka skupina, ženska pjevačka skupina, dječija folklorna sekcija i dramska grupa. Osim tradicionalnih pjesama i igara semeljačkog kraja, društvo se predstavlja sa Bunjevačkim, Baranjskim, Posavskim plesovima, i na taj način njeguje veliki spektar tradicijskog života sa različitih područja Hrvatske.

Nastupi na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Vinkovačkim jesenima, Brodskom kolu, Dubrovniku, Metkoviću, Rijeci, Kutini, Đakovačkim vezovima, Njemačkoj, Madžarskoj, najviše govore o aktivnosti ovog folklornog društva.

Velika volja, visoki ciljevi, a nadasve ljubav prema tradiciji i kulturi čvrsti su temelji ovog društva koji će se njegovati onoliko dugo koliko ih budemo znali cijeniti.

kud-lipa
KUD “VESELA ŠOKADIJA” KORITNA

Sami početci amaterskoga djelovanja vezanoga uz folklor Koritne sežu u početke 20. stoljeća, kada su mještani Koritne nastupali pod ogrankom Seljačke Sloge. Kao udruga je kulturno umjetničko društvo pod imenom „Vesela Šokadija“ registrirano 1950. g. i od tada uspješno djeluje.

Njegujući pjesme i plesove sela Koritne, društvo je nastupalo diljem Lijepe naše, ali i izvan granica domovine. Nastupali su na smotrama folklora od Vinkovaca do Metkovića, a, naravno stalni su gosti Đakovačkih vezova.

Koritna je izvor bogate kulturne baštine, veliki broj običaja još uvijek živi u Koritni, neizrecivo bogatstvo narodnoga ruha – svi članovi posjeduju svoje vlastite narodne nošnje naslijeđene od predaka.

kud-vesela-sokadija