NOGOMETNI KLUBOVI

DCIM100GOPROGOPR4570.JPG
“NAPRIJED” MRZOVIĆ

Klub je osnovan 1928. godine na inicijativu četvorice mještana iz Mrzovića: Fabe Barenića, Joze Jevnajića, Franje Lamperta i Marka Pavlovića.

Najistaknutiji predsjednici kluba su Fabo Barenić, jedan od osnivača kluba, Anđelko Tolj – dugo godina predsjednik kluba te proglašen počasnim predsjednikom kluba jer je svoj životni vijek posvetio nogometu i Branko Kalić podigao je nogometni klub ponovno na noge poslije Domovinskog rata.

Najistaknutiji igrači kroz povijest kluba: Ivan Jambreković, Stjepan Magić, Mijo Karajko, Milan Stepić, Krešimir Ploh, Zvonko Lucić, Nikola Miličić, Branko Kalić, Ivan Rendulić i Dragan Frković.

Najveće uspjehe klub je postigao u razdoblju od 1965. do 1968. godine kada se natječu u prvom razredu. Od 1970. do danas natječe se uglavnom u Općinskoj ligi Đakovo, odnosno u županijskim ligama Osječko-Baranjske županije nogometnog saveza Đakovo.

Najbolji rezulatati poslije Domovinskog rata je finale kupa nogometnog saveza Đakovo u sezoni 2004/2005 godine. U sezoni 2007/2008 osvaja prvo mjesto u 3. županijskoj ligi Osječko-Baranjskog nogometnog saveza Đakovo.

Klub danas broji 70 članova osim seniora tu su i pioniri, podmladak nogometnog kluba „Naprijed“ koji su vrlo uspješni u svojim natjecanima.

“RADNIK” VRBICA

U Vrbici se nogomet počeo igrati 1938., a uglavnom su igrali učenici i pomoćnici seoskih obrtnika kojima su se pridružili i ostali mladići.

Nakon Drugog svjetskog rata, točnije 1948., u Vrbici se osniva «Zadrugar» pod pokroviteljstvom Seljačke radne zadruge, a klub je okupljao mladiće zaposlene u navedenoj zadruzi.

Nakon bosonogog napucavanja krpenom loptom, prva je kožna lopta nabavljena 1948., a prve je dresove klub dobio 1954. na omladinskom sletu u Đakovu.

Do procvata nogometa u Vrbici dolazi 1972. kada je Radnik došao do jednog polufinala i do dva finala Kupa Đakovštine, a u sezoni 1973./74. osvaja prvo mjesto u Općinskoj ligi Đakovo.

1998. zbog financijskih poteškoća Radnik prestaje s radom do 2004. kada obnavlja aktivnost i uključuje se u natjecanje treće ŽNL. Radnik trenutačno broji 30 registriranih igrača i 80 članova.

“KEŠINCI” KEŠINCI

Klub je osnovan 1949. godine pod nazivom NK Proleter Kešinci te pod istim nastupa sve do sezone 1988./89., kada mijenja naziv u NK Kešinci.

U sezoni 2007./08. klub ostvaruje najveći uspjeh osvajanjem 2. ŽNL Osječko-baranjske, NS Đakovo i plasmanom u dodatne kvalifikacije u kojima biva uspješniji od NK Victorija Markovac Našički rezultatima 1:1 i 1:2. Time klub ostvaruje povijesni plasman u 1. Županijsku nogometnu ligu Osječko-baranjsku, trenutno se nalazi u 3 ŽNL Osječko-baranjska.

Osim seniorske kategorije klub okuplja mnoštvo djece i mladih koji se takmiče u Ligi pionira i Ligi juniora Nogometnog središta Đakovo.

“SLOGA” KORITNA

Počeci nogometa u Koritni vezuju se uz 1933. godinu kada je Mato Gradištanac zajedno s grupom suseljana osnovao nogometni klub “Zrinski”.

1937. godine klub mijenja ime u nogometni klub “Sloga” i to ime ponosno i danas nosi.

U povijesti kluba “Sloga” se četiri puta nalazila u višim rangovima natjecanja, dva puta su ostvarili uspjeh, dva puta doživjeli poraz. Veći uspjesi kluba su nastup u kvalifikacijama za ulazak u SNZ 1973. godine, te četvrta mjesta u Međuopćinskoj ligi – Istok ( Đakovo – Vinkovci – Županja ) 1986/87. i 1987/88.

“POLET” SEMELJCI

NK Polet osnovan je 1934 godine pod nazivom Zmaj. Sjedište kluba bilo je u mjesnim prostorijama,a nogometno igralište na ledini sajmište preko puta groblja. Kasnijih godina preseljeno je na ledinu u Vrbaku. U to vrijeme bilo je malo registriranih klubova, pa je tadašnji Zmaj igrao protiv sastava iz Ivankova, Mikanovaca, Piškorevaca, Dopsina, Vladislavaca, Vrpolja, Vuke i ostalih, a prijevozno sredstvo bila su zaprežna kola.

Kao i većina klubova poslije Drugog svjetskog rata, točnije 1947. Klub mijenja ime u Polet, pod kojim nazivom još i danas nastupa, te postaje član NPO-a Kotara Đakovo. I već u prvoj godini osvaja naslov. U dosadašnjem nastupanju Polet se uglavnom natjecao u općinskom stupnju natjecanja a bio je i član Podsavezne lige, da bi od 1982. Do Domovinskog rata neprestano bio član Međuopćinske lige. Od 1992. Klub je član županijskih liga, a u sezoni 95/96 isvaha baskiv orvaja z Orvih ŽNL i dvije sezone nastupa u Trećoj HNL „Istok“. Trenutno se natječe u Drugoj ŽNL. Veterani Poleta su osvojili treće mjesto u državi.

Danas klubom upravlja Izvršni odbor, a smješten je na prostoru iza škole. Klupske prostorije se sastoje od dviju svlačionica, službenih prostorija, ugostiteljskog prostora, skladišta i prostorije za opremu. Glavni i pomoćni tereni su opremljeni sustavom za navodnjavanje , te rasvjetom za noćne utakmice i treninge. Zbog takvih uvjeta smo bili domaćini Dinamu, Osijeku, Cibaliji kao i nekoliko međunarodnih utakmica.