Sportsko ribolovne udruge

Zajednica ŠRU Općine Semeljci

Zajednica ŠRU Općine Semeljci

uz svekoliku pomoć Općine Semeljci i drugih sponzora, uredili su novo jezero u Kešincima, dva jezera za uzgoj ribe te obodne kanale oko oba jezera; napravljene je nadstrešnica za odmor članova, ali i svih drugih koji dolaze na jezero.

„Som“ Mrzović

„Som“ Mrzović

Športsko ribolovna udruga "SOM"  je osnovana u siječnju 2007. godine. Trenutno broje 37 članova, a od toga 8 aktivni. Nakon osnutka iskopan je ribnjak dimenzije 120 m dužina, od 10 do 30 m širina i oko 3 m dubina. U njemu se nalazi 1 tostolobik, 200 šarana (0,5 - 3 kg) + 10 šaranskih matica i "bezbroj" babuški. Ove godine postavljena je ribička kučica, a u planu je postavljanje sjenice, poribljavanje i otvorenje ribolova.

 

„Oaza“ Vrbica

„Oaza“ Vrbica

Športsko ribolovna udruga „Oaza“ u Vrbici osnovana je 6.3.2005. g. Ribnjak je iskopan par godina poslije, tj. 12.10.2006., te je i službeno otvoren 29.12.2009. g. Ribnjak funkcionira prerfektno. Izvori čiste, pitke vode izviru sami, a preko preljeva i utave vodasama otiče, riba se mrijesti, te redovito dopunjava svježim šaranima jednom godišnje.

Upravni i nadzorni odbor sa ribičima i zaljubljenicima u prirodu broje oko 20 stalnih članova koji održavaju i uređuju okoliš i ribičku kučicu sa terasom i roštiljem.

Ribiči pecaju u miru naše ribičke oaze, ali i dobronamjerni ostali vrbičani okupe se tu u ribičkoj kući na nekim manjim zabavama (rođendani i slično), čak su i mladenci za vrijeme svatova počeli dolaziti slikati se za vrijeme prije vjenčanja, moramo reći i da smo od Općine Semeljci prošle godine dobili i priznanje za najljepši ribnjak i okoliš, što posebno govori o ljepoti naše ribičke oaze.

U časopisu Lov i ribolov je izašao jako lijep članak koji također naglašava ljepotu našega ribičkog raja kojega svi vrbičani vole i obožavaju.

Predsjednik ŠRU „Oaze“ Vrbica

Ćiro Radat

„Crvenkapica“ Kešinci

„Crvenkapica“ Kešinci

„Karas“ Semeljci

„Karas“ Semeljci

Na prostorima stare ciglane u Semeljcima iskopano je i uređeno jezero. Ne možemo, a da ne spomenemo da je na tome prostoru donedavno dominiralo smetlište, na kojem je odlagano smeće s područja Općine Semeljci.

„Grgeč“ Koritna

„Grgeč“ Koritna

Iskopano je i uređeno jezero te uređena nadstrešnica na akumulaciji Vodenica u Koritni.

 

Lovačka društva

„Orao“ Vrbica

„Orao“ Vrbica

Zajedničko lovište broj XIV/116 Vrbica

Površina lovišta 3900 ha

Lovište je smješteno jugoistočno od Semeljaca. Dvije trećine lovišta obuhvača Općinu Semeljci ko. Mrzović i ko. Vrbica i jednu trećinu grada Đakova ko. Đurđanci. Lovište je nizinskog tipa ispresjecano melijorativnim kanalima sa stalnom tekućom vodom na zapadnom dijelu lovišta riječica Jošava. Šume su zastupljene unutar cijelog lovišta Gusta međa Mrzović, Mokrice Vrbica i Đurđanački lug Đurđanci. Šume su zastupljene hrastom, grabom i bagremom ostali dio lovišta su oranice i manje površine bagremovih šumica.

Glavne vrste divljači koje se uzgajaju su srna obična 34 grla, zec, 50 repića i fazana 120 kljunova. Osim navedenih vrsta u lovištu obitavaju i divlje patke te divljač za vrijeme proljenih i jesenskih migracija.

U lovištu se nalazi od lovnogospodarskih objekata: 15 hranilišta za krupnju divljač, 21 hranilište za sitnu divljač, 16 solišta i od lovnotehničkih objekata 19 natkrivenih čeka. Društvo se ne bavi komercijalnim lovom.

Sav godišnji odstrel predviđen je za članove društva – lovozakupnike.

Lovačko društvo posjeduje tri lovačke kučicei volijeru za prihvat zeca iz umjetnog uzgoja provršine 850 čhv.

Društvo je osnovano 1946. Godine, a kao L:D „Orao“ djeluje od 1974. Godine. Društvo broji 44 matična člana.

„Srndać“ Kešinci

„Srndać“ Kešinci

Lovci Kešinci

Lovačko društvo „Srndać“ Kešinci osnovano je 1945. i od tada neprekidno djeluje pod tim imenom. Društvo broji 38 članova od kojih su petorica dvojni članovi. Predsjednik je Franjo Čović. Raspolažu s dva lovišta, a to su: zajedničko lovište br. 15 i Državno lovište 14/12 koje dijele s lovcima iz Udruge „Tomin Hrast“, Osijek. U Zajedničkom lovištu prebivaju srne, divlji zečevi, fazani i trčke, a u lovištu „Tomin Hrast“ gospodare divljom svinjom, srnom i običnim jelenom. Velike probleme donosi im predator čagalj koji je primijećen prije desetak godina, a prije četiri godine odstrijeljen je prvi primjerak. Društvo posjeduje lovačku kuću i lovački ljetnikovac, obrađuju šest jutara poljoprivrednoga zemljišta te proizvode hranu za oba lovišta. Od lovotehničkih objekata u Zajedničkom lovištu imaju prihvatilište za podivljavanje umjetno uzgojenih fazanskih pilića, kapaciteta tisuću kljunova, pet srnećih hranilišta i sedam visokih čeka.

„Zec“ Semeljci

„Zec“ Semeljci

Od svoga postanka čovjek je lovio, u početku zbog hrane potrebne za njegov opstanak pa do vremena kada se lovom počeo baviti radi sporta i rekreacije. Na području općine Semeljci privi pisani tragovi o organiziranom lovu sežu sredinom tridesetih godina dvadesetog stoljeća. U knjigama iz tog vremena spominje se Lovačko udruženje „Srndać“ sa sjedištem u Semeljcima iz 1935, godine nadalje iz 1960. Godine članica kotarskog saveza Osijek spominje se LD „Zec“ Semeljci sa selima Viškovci, Forkuševci, Vučevci i Semeljci. Od 1969. Godine društvo, kao lovna grupa, djeluje u sastavu L.D. „Jelen“ Đakovo sve do 1966. Godine kada se osamostaljuje ipočinje djelovati na području Općine Semeljci.

Danas naše drušvo, koje broji trideset i dva člana, gospodari zajedničkim otvorenim lovištem XIV/114 sa 5559 ha. Društvo je sastavljeno od tri lovne grupe: lovna grupa Semeljci, lovna grupa Koritna i lovna grupa Vučevci. Svaka od lovnih grupa gospodari dijelom lovišta koje se nalazi u okruženju svoga sela. Lovište je uglavnom ravničarsko, prevladavaju oranice, manje livade te šumarci. Također ima dijelova lovišta pokrivenih šumom. Sva tri dijela lovišta ispresijecana su kanalima koji tokom cijele godine imaju tekuću vodu. U našem lovištu uglavnom obitava: srneća divljač, divlja svinja, zec te plemenita pernata divljač: fazan, divlja patka, prepelica i nešto trčke. Od predatora (grabežljivaca) u lovištu uočavamo lisicu, a zadnje vrijeme se češće pojavljuje i čagalj kao najveća prijetnja lovišta.

Društvo njeguje lovačku tradiciju i običaje, a tokom cijele godine posebnu pozornost posvećuje predanom radu u lovištu te brizi o uzgoju i zaštiti divljači. Jedna od važnih zadaća nam je briga o ugledu društva i njegovanje što ljepših odnosa sa susjenim prijateljskim društvima. Društvo se bezrezervno odaziva i drugim društvima i udrugama koje zatraže naše usluge.

Predsjednik društva je Josip Ivčević, tajnik društva je Dragan Primorac, lovnik društva je Ervin Kereši, a pomoćnici lovaka su Grga Lončarević lovna grupa Semeljci i Mile Erstić lovna grupa Vučevci.

Nogometni klubovi

"Naprijed" Mrzović

"Naprijed" Mrzović

Povijest kluba:

Klub je osnovan 1928. godine na inicijativu četvorice mještana iz Mrzovića: Fabe Barenića, Joze Jevnajića, Franje Lamperta i Marka Pavlovića.

Najistaknutiji predsjednici kluba su Fabo Barenić, jedan od osnivača kluba, Anđelko Tolj – dugo godina predsjednik kluba te proglašen počasnim predsjednikom kluba jer je svoj životni vijek posvetio nogometu i Branko Kalić podigao je nogometni klub ponovno na noge poslije Domovinskog rata.

Najistaknutiji igrači kroz povijest kluba: Ivan Jambreković, Stjepan Magić, Mijo Karajko, Milan Stepić, Krešimir Ploh, Zvonko Lucić, Nikola Miličić, Branko Kalić, Ivan Rendulić i Dragan Frković.

Uspjesi kluba:

Najveće uspjehe klub je postigao u razdoblju od 1965. do 1968. godine kada se natječu u prvom razredu. Od 1970. do danas natječe se uglavnom u Općinskoj ligi Đakovo, odnosno u županijskim ligama Osječko-Baranjske županije nogometnog saveza Đakovo.

Najbolji rezulatati poslije Domovinskog rata je finale kupa nogometnog saveza Đakovo u sezoni 2004/2005 godine. U sezoni 2007/2008 osvaja prvo mjesto u 3. županijskoj ligi Osječko-Baranjskog nogometnog saveza Đakovo.

Klub danas broji 70 članova osim seniora tu su i pioniri, podmladak nogometnog kluba „Naprijed“ koji su vrlo uspješni u svojim natjecanima.

"Radnik" Vrbica

"Radnik" Vrbica

U Vrbici se nogomet počeo igrati 1938., a uglavnom su igrali učenici i pomoćnici seoskih obrtnika kojima su se pridružili i ostali mladići. Nakon Drugog svjetskog rata, točnije 1948., u Vrbici se osniva «Zadrugar» pod pokroviteljstvom Seljačke radne zadruge, a klub je okupljao mladiće zaposlene u navedenoj zadruzi. Nakon bosonogog napucavanja krpenom loptom, prva je kožna lopta nabavljena 1948., a prve je dresove klub dobio 1954. na omladinskom sletu u Đakovu. Do procvata nogometa u Vrbici dolazi 1972. kada je Radnik došao do jednog polufinala i do dva finala Kupa Đakovštine, a u sezoni 1973./74. osvaja prvo mjesto u Općinskoj ligi Đakovo. 1998. zbog financijskih poteškoća Radnik prestaje s radom do 2004. kada obnavlja aktivnost i uključuje se u natjecanje treće ŽNL. Radnik trenutačno broji 30 registriranih igrača i 80 članova.

"Kešinci" Kešinci

"Kešinci" Kešinci

Klub je osnovan 1949. godine pod nazivom „Proleter“.1988.god. mijenja naziv u NK „Kešinci“. Natječe se u II ŽNL, a u svojim redovima okuplja mladež koja se takmiči u 3 kategorije: djeca, juniori, seniori.

"Sloga" Koritna

"Sloga" Koritna

NK SLOGA

Počeci nogometa u Koritni vezuju se uz 1933. godinu kada je Mato Gradištanac zajedno s grupom suseljana osnovao nogometni klub "Zrinski".1937. godine klub mijenja ime u nogometni klub "Sloga" i to ime ponosno i danas nosi. U povijesti kluba "Sloga" se četiri puta nalazila u višim rangovima natjecanja, dva puta su ostvarili uspjeh, dva puta doživjeli poraz. Veći uspjesi kluba su nastup u kvalifikacijama za ulazak u SNZ 1973. godine, te četvrta mjesta u Međuopćinskoj ligi - Istok ( Đakovo – Vinkovci – Županja ) 1986/87. i 1987/88.

"Polet" Semeljci

"Polet" Semeljci

NK Polet osnovan je 1934 godine pod nazivom Zmaj. Sjedište kluba bilo je u mjesnim prostorijama,a nogometno igralište na ledini sajmište preko puta groblja. Kasnijih godina preseljeno je na ledinu u Vrbaku. U to vrijeme bilo je malo registriranih klubova, pa je tadašnji Zmaj igrao protiv sastava iz Ivankova, Mikanovaca, Piškorevaca, Dopsina, Vladislavaca, Vrpolja, Vuke i ostalih, a prijevozno sredstvo bila su zaprežna kola.

Kao i većina klubova poslije Drugog svjetskog rata, točnije 1947. Klub mijenja ime u Polet, pod kojim nazivom još i danas nastupa, te postaje član NPO-a Kotara Đakovo. I već u prvoj godini osvaja naslov. U dosadašnjem nastupanju Polet se uglavnom natjecao u općinskom stupnju natjecanja a bio je i član Podsavezne lige, da bi od 1982. Do Domovinskog rata neprestano bio član Međuopćinske lige. Od 1992. Klub je član županijskih liga, a u sezoni 95/96 isvaha baskiv orvaja z Orvih ŽNL i dvije sezone nastupa u Trećoj HNL „Istok“. Trenutno se natječe u Drugoj ŽNL. Veterani Poleta su osvojili treće mjesto u državi.

Danas klubom upravlja Izvršni odbor, a smješten je na prostoru iza škole. Klupske prostorije se sastoje od dviju svlačionica, službenih prostorija, ugostiteljskog prostora, skladišta i prostorije za opremu. Glavni i pomoćni tereni su opremljeni sustavom za navodnjavanje , te rasvjetom za noćne utakmice i treninge. Zbog takvih uvjeta smo bili domaćini Dinamu, Osijeku, Cibaliji kao i nekoliko međunarodnih utakmica.

 

 

grb bijeli

 

OPĆINA SEMELJCI

Adresa: Kolodvorska 2 - Telefon: 031 856 310 Fax: 031 856 197

OIB: 41900631748 - IBAN: HR9425000091838600000

E-mail: opcina.semeljci@os.t-com.hr