KULTURNO UMJETNIČKA DRUŠTVA

TAMBURAŠKI ORKESTAR OPĆINE SEMELJCI

U prosincu 2013. osnovana je Udruga Tamburaški orkestar općine Semeljci s osnovnim ciljem okupljanja mladih zainteresiranih za bavljenje tamburaškom glazbom, kao i obogaćivanja kulturne baštine naše općine. U orkestar su uključeni mladi od 12 godina pa sve do starijih dobnih skupina, a orkestar je nadaleko poznat i prepoznatljiv. Osvojili su nekoliko Grand Prixa na domaćim i inozemnim natjecanjima te sudjeluju na međunarodnim manifestacijama u inozemstvu (Makedonija, Italija, Francuska).

to-semeljci
IZVORNA PJEVAČKA SKUPINA “SEMELJAČKE SNAŠE” SEMELJCI

Izvorna pjevačka skupina Semeljačke snaše osnovana je 5. siječnja 2004. s ciljem očuvanja tradicijskoga pjevanja, pučkih običaja, zanata, narodnoga ruha, očuvanja svega što vrijeme polako odnosi sa sobom. Članice pronalaze stare pjesme i oživljavaju ih, kao i gotovo izumrle običaje semeljačkoga kraja. Pjesme najčešće izvode a capella te uz pratnju gajdi ili samice, a ponekad i uz tamburašku pratnju.

ips-semeljačke snaše-1
KUD “VINČAC”, VRBICA

KUD „Vinčac“ iz Vrbice osnovan je 22.10.2000. godine. Naziv Vinčac“ Dobilo je po vijenčiću koji su nosile mladenke, a bilo je napravljeno od vrhova ružmarina, umotano u pozlatu. Tada je s radom započela odrasla folklorna skupina, dječja skupina, dramska sekcija, a do kraja godine s radom započinje i tamburaški sastav pod nazivom „Žice iz Vrbice“. Folkorna skupina izvodila je izvorna šetana kola svoga sela koju do tada nisu bila niti viđena, niti izvođena na području Đakovštine. Odrasla skupina 2006. godine prestaje s radom. Do danas aktivno radi dječja folklorna skupina koja na svojim nastupima izvodi pjesme i plesove kao i stare igre svoga sela, a sve je primjereno njihovoj dobi i uzrastu. Ima oko dvadesetak aktivnih članova, a sudjeluje na raznim smotrama folklora, dječjim manifestacijama, igrama, natjecanjima, idu na gostovanja, pokladne manifestacije i dr. Cilj je očuvati tradiciju i običaje svoga sela. Stariji članovi KUD-a koji još uvijek aktivno sudjeluju u radu pomažu pri oblačenju i ostalim djelatnostima. Iako KUD „Vinčac“ radi četrnaestu godinu s tako malo članova i u tako malom selu, ima lijepih zapažanih aktivnosti i razultata.

kud-vinčac
KUD “KEŠINCI” KEŠINCI

KUD Kešinci osnovan je 1966. i od tada radi s prekidima. Pri KUD-u jedino neprekidno unazad deset godina djeluje Muška pjevačka skupina, poznatija pod neslužbenim imenom Kešinački mališani. Do sada su nastupali na različitim manifestacijama u našoj općini i susjednim županijama, a posebnost je ta što su sami napravili kapelicu i sjenicu.

kud-kešinci
KUD “LIPA” SEMELJCI

Semeljački je folklor 18. svibnja 1966. dobio naziv KUD Lipa. Društvo posebnu pozornost pridaje tradicionalnom spremanju, jer je u Semeljcima neizrecivo bogatstvo narodnoga ruha pa ne čudi da se Semeljčanke predstavljaju na različitim smotrama tradicionalnoga odijevanja, od Starih Mikanovaca, Antina, Slavonskog Broda, Orahovice, Đakova, Osijeka i postižu zavidne rezultate. Dobitnici su brojnih priznanja i nagrada iz područja koreografije, tradicijskoga pjevanja i spremanja u narodno ruho.

Društvo organizira nekoliko manifestacija tijekom godine:

1. Pokladno jahanje – u mjesecu siječnju, kada se okupi stotinjak jahača iz Slavonije i održavaju pokladno jahanje ulicama sela.

2. „Kolo na Vrbaku“ smotra folklora koja se održava u lipnju, oko blagdana sv. Antuna, gdje okupljamo kulturno-umjetničkih društava.

3. „Večer jabuka“ u mjesecu listopadu, kada se održava cjelovečernji koncert društva.

Društvo broji stotinjak aktivnih članova podijeljenih u nekoliko sekcije: folklorna, muška pjevačka skupina, ženska pjevačka skupina, dječija folklorna sekcija i dramska grupa. Osim tradicionalnih pjesama i igara semeljačkog kraja, društvo se predstavlja sa Bunjevačkim, Baranjskim, Posavskim plesovima, i na taj način njeguje veliki spektar tradicijskog života sa različitih područja Hrvatske.

Nastupi na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Vinkovačkim jesenima, Brodskom kolu, Dubrovniku, Metkoviću, Rijeci, Kutini, Đakovačkim vezovima, Njemačkoj, Madžarskoj, najviše govore o aktivnosti ovog folklornog društva.

kud-lipa
KUD “VESELA ŠOKADIJA” KORITNA

Kulturno-umjetničko društvo pod imenom Vesela Šokadija registrirano je 1950. i od tada uspješno djeluje. Nastupali su na smotrama folklora od Vinkovaca do Metkovića, a i stalni su gosti Đakovačkih vezova. Koritna je izvor bogate kulturne baštine, veliki broj običaja još uvijek živi ovdje, kao i neizrecivo bogatstvo narodnoga ruha – svi članovi posjeduju svoje narodne nošnje naslijeđene od predaka.

kud-vesela-sokadija
Skip to content