KULTURNO UMJETNIČKA DRUŠTVA

TAMBURAŠKI ORKESTAR OPĆINE SEMELJCI

U prosincu 2013. osnovana je Udruga Tamburaški orkestar općine Semeljci s osnovnim ciljem okupljanja mladih zainteresiranih za bavljenje tamburaškom glazbom, kao i obogaćivanja kulturne baštine naše općine. U orkestar su uključeni mladi od 12 godina pa sve do starijih dobnih skupina, a orkestar je nadaleko poznat i prepoznatljiv. Osvojili su nekoliko Grand Prixa na domaćim i inozemnim natjecanjima te sudjeluju na međunarodnim manifestacijama u inozemstvu (Makedonija, Italija, Francuska).

to-semeljci
IZVORNA PJEVAČKA SKUPINA “SEMELJAČKE SNAŠE” SEMELJCI

Izvorna pjevačka skupina Semeljačke snaše osnovana je 5. siječnja 2004. s ciljem očuvanja tradicijskoga pjevanja, pučkih običaja, zanata, narodnoga ruha, očuvanja svega što vrijeme polako odnosi sa sobom. Članice pronalaze stare pjesme i oživljavaju ih, kao i gotovo izumrle običaje semeljačkoga kraja. Pjesme najčešće izvode a capella te uz pratnju gajdi ili samice, a ponekad i uz tamburašku pratnju.

ips-semeljačke snaše-1
KUD “KEŠINCI” KEŠINCI

KUD Kešinci osnovan je 1966. i od tada radi s prekidima. Pri KUD-u jedino neprekidno unazad deset godina djeluje Muška pjevačka skupina, poznatija pod neslužbenim imenom Kešinački mališani. Do sada su nastupali na različitim manifestacijama u našoj općini i susjednim županijama, a posebnost je ta što su sami napravili kapelicu i sjenicu.

kud-kešinci
KUD “LIPA” SEMELJCI

Semeljački je folklor 18. svibnja 1966. dobio naziv KUD Lipa. Društvo posebnu pozornost pridaje tradicionalnom spremanju, jer je u Semeljcima neizrecivo bogatstvo narodnoga ruha pa ne čudi da se Semeljčanke predstavljaju na različitim smotrama tradicionalnoga odijevanja, od Starih Mikanovaca, Antina, Slavonskog Broda, Orahovice, Đakova, Osijeka i postižu zavidne rezultate. Dobitnici su brojnih priznanja i nagrada iz područja koreografije, tradicijskoga pjevanja i spremanja u narodno ruho.

Društvo organizira nekoliko manifestacija tijekom godine:

1. Pokladno jahanje – u mjesecu siječnju, kada se okupi stotinjak jahača iz Slavonije i održavaju pokladno jahanje ulicama sela.

2. „Kolo na Vrbaku“ smotra folklora koja se održava u lipnju, oko blagdana sv. Antuna, gdje okupljamo kulturno-umjetničkih društava.

3. „Večer jabuka“ u mjesecu listopadu, kada se održava cjelovečernji koncert društva.

Društvo broji stotinjak aktivnih članova podijeljenih u nekoliko sekcije: folklorna, muška pjevačka skupina, ženska pjevačka skupina, dječija folklorna sekcija i dramska grupa. Osim tradicionalnih pjesama i igara semeljačkog kraja, društvo se predstavlja sa Bunjevačkim, Baranjskim, Posavskim plesovima, i na taj način njeguje veliki spektar tradicijskog života sa različitih područja Hrvatske.

Nastupi na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Vinkovačkim jesenima, Brodskom kolu, Dubrovniku, Metkoviću, Rijeci, Kutini, Đakovačkim vezovima, Njemačkoj, Madžarskoj, najviše govore o aktivnosti ovog folklornog društva.

kud-lipa
KUD “VESELA ŠOKADIJA” KORITNA

Kulturno-umjetničko društvo pod imenom Vesela Šokadija registrirano je 1950. i od tada uspješno djeluje. Nastupali su na smotrama folklora od Vinkovaca do Metkovića, a i stalni su gosti Đakovačkih vezova. Koritna je izvor bogate kulturne baštine, veliki broj običaja još uvijek živi ovdje, kao i neizrecivo bogatstvo narodnoga ruha – svi članovi posjeduju svoje narodne nošnje naslijeđene od predaka.

kud-vesela-sokadija
Skip to content