Završna konferencija druge faze programa Zaželi
18. lipnja 2020. godine za nas značio je početak druge faze Zaželi – programa zapošljavanja žena. Jedna smo od prvih općina koja je uspješno provela prvu fazu projekta te dobila financiranje i kroz drugi natječaj na koji smo uspješno aplicirali. Nadležno tijelo je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Partneri projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Osijek te Centar za socijalnu skrb Đakovo. Projekt je vrijedan 2.785.979,38 kn, a Europski socijalni fond financira sa 100% iznosa sredstava.
30 zaposlenica počelo je s radom u rujnu 2020., a zaposlenje je u ovoj fazi programa bilo moguće na 12 mjeseci za djelatnice, i 18 za sveukupno trajanje projekta. U sklopu projekta zaposlena je voditeljica projekta, koordinator projekta te financijski asistent na pola radnog vremena. Povodom završetka rada djelatnica i skorašnjeg kraja projekta (18. prosinac 2021.), u četvrtak 28.10. održana je završna konferencija projekta
U projekt je bilo uključeno preko 200 osoba u potrebi. Korisnici su svaki mjesec dobili i paket s kućanskim potrepštinama, odnosno sredstvima za čišćenje i higijenu. Sve zaposlenice projekta završile su program osposobljavanja za računalnog operatera što im se upisuje u radnu knjižicu i tako ih čini konkurentnijima na tržištu rada zbog novih znanja i vještina.
Na završnoj konferenciji u četvrtak načelnik Općine Semeljci Grga Lončarević zahvalio se svima koji su sudjelovali u projektu i izrazio želju za budućim takvim projektom te podijelio ruže svim zaposlenicama.
Voditeljica projekta Ivana Šokac Marijanović predstavila je osnovne podatke o projektu te navela aktivnosti koje su se održavale u sklopu projekta te istaknula kako su korisnici zadovoljni projektom jer se sve više ljudi prijavljuje za sudjelovanje u projektu, a benefiti su razni – od pomoći u obavljanju svakodnevnih obveza do razvitka psihosocijalne komponente.
Na konferenciji se u ime zaposlenica prisutnima obratila i djelatnica Mira Dubravac koja je zaposlena drugi put kroz ovaj projekt. Predstavila je situaciju koja je zajednička većini djelatnica na projektu; zbog godina ili nedostatka iskustva ne mogu naći zaposlenje, stoga im je ova prilika za posao izvrsna, pogotovo što je obvezna aktivnost projekta osposobljavanje zaposlenica kako bi bile konkurentnije na tržištu rada. Istaknula je i kako je predivna dimenzija projekta i ta što povezuje lokalnu zajednicu, uključuje starije i nemoćne osobe, tako da dosta zaposlenica nastavlja odnose s korisnicima i po završetku projekta i pomaže im kada je to potrebno.
Nadamo se da će treća faza projekta biti ubrzo te da će se ovaj hvale vrijedan projekt nastaviti na dobrobit naše zajednice!
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Općine Semeljci.
Skip to content