MANIFESTACIJE

manifestacije

Bogata povijest i aktivna društvena zajednica rezultirale su mnogobrojnim kulturnim manifestacijama koje su postale dio tradicije i folklora općine Semeljci.

ANTUNOVO U KEŠINCIMA

Muška pjevačka skupina KUD-a Kešinci obilježava dvije manifestacije posvećene Sv. Antunu. Jedna se održava na blagdan Sv. Antuna Pustinjaka 17. siječnja (zaštitnika stoke i stočara), a druga se obilježava 13. lipnja. Posebnost lipanjske manifestacije je u tom što gostujuće skupine i posjetitelji sudjeluju u procesiji iz središta sela do kapelice sv. Antuna koja se nalazi na seoskom pašnjaku gdje se održava i sveta misa, a nakon mise i kulturno-zabavni program. Osim navedenoga, MPS Kešinci održava križeve- raspela koja se nalaze na pet različitih mjesta u kešinačkom polju.

POKLADE SU, MILO JANJE MOJE

Kulturno-umjetničko društvo Vesela Šokadija, Koritna svake godine u vrijeme poklada organizira manifestaciju Poklade su, milo janje moje. Pored domaćina, na manifestaciji sudjeluje još nekoliko kulturno-umjetničkih društava. Cilj smotre je prikazati pokladne običaje kraja iz kojega dolaze.

ŠTO SE JELO U KORIZMI, MRSNO I NEMRSNO

Izvorna pjevačka skupina Semeljačke snaše organizira manifestaciju Što se jelo u Korizmi, mrsno i nemrsno subotom uoči Cvjetnice. Manifestacijom se želi prikazati što su jeli naši stari. Održavaju radionice za djecu kako bi ih upoznali s prošlošću i običajima. Provodi se uskršnja radionica bojanja jaja voskom te šaranja šiba i pravljenje fičkala od grana mlade vrbe.

USKRSNO JAHANJE

U Koritni se na uskrsni ponedjeljak organizira Uskrsno jahanje, na kojem sudjeluje 50-ak jahača iz općine i okolnih mjesta. Organizatori manifestacije su vlasnici konja s područja općine.

PUŽIJADA

U sklopu obilježavanja Dana općine Semeljci, u Vrbici se organizira Pužijada, na kojoj se pripremaju razni specijaliteti od puževa. Gastromanifestaciji nazoče brojne udruge i mještani općine.

DUGINE IGRE

U sklopu obilježavanja Dana općine Semeljci Udruga za pomoć osobama s invaliditetom Duga organizira Dugine igre, na kojima, uz domaćina, sudjeluju srodne udruge sa širega područja. Svrha igara je druženje i razmjena iskustava u svezi najpotrebitijih.

KOLO NA VRBAKU

Tradicionalna folklorna manifestacija Kolo na Vrbaku njeguje narodne običaje, kulturu i nošnju, a okuplja kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i inozemstva. Smotra se održava u lipnju, oko blagdana Sv. Antuna. Dio manifestacije je i povorka ulicama Semeljaca, dok se središnji dio manifestacije, nastupi KUD-ova, održava na pozornici u parku, a glavni organizator je Kulturno-umjetničko društvo Lipa iz Semeljaca.

IVANJE – LILANJE

KUD Lipa organizira običaj prikaza preskakanja vatre i lilanja. Običaj se izvodi večer uoči Sv. Ivana Krstitelja, a želja je prikazati spoj tradicionalnoga običaja s lokalitetom. Običaj je specifičan jer se održavao na našim prostorima, a ovako se oživljava tradicija.

NOGOMETNI TURNIR

U sklopu Dana općine svake se godine u drugom selu organizira nogometni turnir na kojem sudjeluju ekipe s područja općine. Natječe se pet ekipa, pobjednici dobiju pehare i priznanja, a nagrađuju se i najbolji pojedinci (najbolji strijelac, golman i igrač).

GAĐANJE GLINENIH GOLUBOVA

U lipnju se održava natjecanje u gađanju glinenih golubova u organizaciji Lovačkog društva Zec iz Semeljaca, lovne grupe Koritna. Natjecanje je i ekipno i pojedinačno.

VATROGASNO NATJECANJE

Vatrogasno natjecanje organizira vatrogasna zajednica općine Semeljci, a svake se godine održava u drugom selu općine. Sudjeluju društva vatrogasne zajednice pa je to ujedno i općinski vatrogasni kup. Održava se već nekoliko godina za redom, uz sudjelovanje oko 20 vatrogasnih ekipa.

GRAHIJADA

Grahijadu u Kešincima organizira Dobrovoljno vatrogasno društvo Kešinci. Uz odličnu zabavu, organizira se natjecanje u kuhanju graha u kotlićima. Za tri najbolje skuhana graha osigurane su nagrade, a skuhani se grah dijeli okupljenim mještanima.

GODIŠNJI KONCERT TOOS

Tamburaški orkestar općine Semeljci tijekom listopada organizira godišnji koncert kojim pokazuju pripremljeni program tekuće godine. U programu sudjeluju poznati glazbenici, što ovaj koncert čini jedinstvenim glazbenim događajem na području općine.

DJEČJA SMOTRA FOLKLORA

KUD Vesela Šokadija tijekom listopada organizira dječju folklornu manifestaciju. Zadaća manifestacije je njegovanje i očuvanje tradicije folklora i dječjih igara. Na manifestaciji sudjeluju dječja kulturno-umjetnička društva iz susjednih općina.

RAKIJADA

U suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, u Semeljcima se održava rakijada, na kojoj se proglašavaju pobjednici najbolje ocijenjenih voćnih rakija.

SVETI HUBERT

Lovačka društva s područja općine obilježavaju Dan Sv. Huberta 3. studenoga, svatko u svom društvu, a organizira se i program za više skupina i gostiju sa šireg područja županije.

BOŽIĆNI SAJAM

Mještani općine Semeljci već se godinama okupljaju na zajedničkim druženjima u predbožićno vrijeme. Općina Semeljci i udruge građana koje djeluju u naseljima općine organizatori su manifestacije Božićni sajam, koja obiluje bogatim sadržajima. Uz kratki program, sajam posjeti i Djed Božićnjak koji dariva djecu.

DAN OPĆINE SEMELJCI

Proslava Dana općine Semeljci 13. lipnja započinje polaganjem vijenca ispred spomenika poginulim braniteljima i civilima Domovinskog rata, nakon čega slijedi euharistijsko slavlje, te svečana sjednica Općinskoga vijeća.

Skip to content