Vukovar – grad heroj!

Ususret obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u dnevnom boravku za starije osobe održana je radionica “Vukovar – grad heroj”.

Na samom početku radionice, voditeljica psihosocijalnih i komunikacijskih aktivnosti s korisnicima je provela aktivnost Oluja ideja s glavnim pojmom Vukovar. Zatim su se putem prezentacije prisjetili Siniše Glavaševića te su poslušali neke od njegovih priča iz knjige Priče iz Vukovara. Za kraj je svatko opcrtao svoju ruku, dodao detalje i stvorio golubicu, a zajedno su napisali i akrostih o Vukovaru. 

Potom su prošetali do Spomenika poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata, zapalili svijeću i pomolili se.

Nakon povratka, s voditeljicom kreativnih radionica izradili su vodotoranj i poslušali pjesme o Vukovaru. Korisnici su bili oduševljeni svojim radom pa su pojedinci odlučili vodotoranj ponijeti kući i pohvaliti se ukućanima, dok ostali krase pano u boravku.

„Kada nekoga grlite, to je znak da nemate više riječi zahvalnosti što je s vama, to je ono hvala koje vas pokreće da u tom trenutku živite samo za tu bliskost. A nije bilo tako. Zagrljaji su bili najjeftiniji način da preživite susret do kojeg vam uostalom nije stalo. Mislim da će ljudi koji prežive ovaj rat još dugo u svijesti nositi iskon te geste. Tako i treba. Da smo svi to znali, možda svega toga ne bi niti bilo. Kada nekoga grlite, učinite to punim srcem, cijelim bićem, jer ne znate što će vam donijeti sljedeći trenutak.”
Siniša Glavašević, Priče iz Vukovara – Priča o zagrljaju

 

Skip to content