Poklade su, milo janje moje
Proteklog tjedna u našem dnevnom boravku projekta Korak dalje bilo je veoma dinamično, šareno, društveno, kreativno i veselo! 🤩🌟✨Baš kako i priliči u ovom mjesecu u kojem nas obilježavaju poklade, maškare, bušari i ostali nazivi.
Tokom cijelog tjedna naši su se korisnici, volonteri i zaposlenici pripremali tako što su izrađivali maske i smišljali što će biti na taj ludi dan, pokazavši nam tako svoju kreativnost i maštu prije svega. Uz kreativni rad korisnici su se prisjetili doba svoje mladosti te na koji su se način oni pripremali i spremali u bušare.
      
Slušajući njihove priče zaključili smo kako su oni ipak bili maštovitiji od nas jer u to vrijeme nisu imali pregršt materijala i sredstava za izradu svoje maske ili kostima pa su se najčešće koristili prirodnim materijalima kao što su ugljen, slama, pepel, šibe i slično.
A kakve bi to poklade bile bez tradicionalnih krofni? Tako su naše korisnice rado s nama podijelile svoje recepte za spremanje ukusnih krofni, kojima smo na dan maskenbala svi osladili brk.🤤
Zajedno s korisnicima prisjetili smo se i stare narodne pjesme koja se za vrijeme bušara uvijek pjevala:
𝒫𝑜𝓀𝓁𝒶𝒹𝑒 𝓈𝓊 𝒾 𝓁𝓊𝒹𝒾 𝓈𝓊 𝒹𝒶𝓃𝒾, 𝓅𝒶 𝓂𝒾 𝓂𝒶𝓂𝒶 𝓊 𝓀𝑜𝓁𝑜 𝓃𝑒 𝒷𝓇𝒶𝓃𝒾!
𝒫𝑜𝓀𝓁𝒶𝒹𝑒 𝓈𝓊, 𝓅𝑜𝓀𝓁𝒶𝒹𝑒 𝓈𝓊,
𝑀𝒾𝓁𝑜 𝒿𝒶𝓃𝒿𝑒 𝓂𝑜𝒿𝑒
𝐵𝒶𝓇𝑒𝓂 𝒹𝒶 𝓈𝓊, 𝒷𝒶𝓇𝑒𝓂 𝒹𝒶 𝓈𝓊
𝒰 𝑔𝑜𝒹𝒾𝓃𝒾 𝓉𝓇𝑜𝒿𝑒…
𝒥𝑒𝒹𝓃𝑜 𝒿𝒶𝒿𝒸𝑒 𝓏𝒶 𝓇𝑒𝓏𝒶𝓃𝒸𝑒, 𝒿𝑒𝒹𝒶𝓃 𝓃𝑜𝓋č𝒾ć 𝓏𝒶 𝒷𝑜𝓂𝒷𝑜𝓃č𝒾ć.“
Skip to content