Završna konferencija projekta “Zaželi”- faza III u Semeljcima

U petak, 10. ožujka 2023.godine, u Semeljcima je održana završna konferencija projekta “Pomozi i razveseli-Ostavi trag!” ostvarenog kroz trajni otvoreni poziv “Zaželi”-program zapošljavanja žena- faza III. Načelnik Općine Semeljci Grga Lončarević istaknuo je važnost ovog projekta s obzirom na ruralnu sredinu i starije stanovništvo. “U gradovima je nešto drugačija situacija jer stanovnici imaju veće mogućnosti i pristupačnost (trgovina, ljekarna, pošta, liječnik  i sl.) dok je na selima drukčija situacija. Ovim projektom našim starijima se omogućuje pomoć u kući, ali i dostava potrebnih lijekova, namirnica te plaćanje računa što sami nisu u mogućnosti učiniti. Djelatnice im uvelike olakšavaju, ali i uljepšavaju svakodnevicu jer nisu sami. Nadamo se što skorijem otvorenju novog poziva na dostavu projektnih prijedloga kako bismo mogli aplicirati i naš te nastaviti sa uspješnom provedbom faze IV. na radost svih nas”, naglasio je. Partneri projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje- Područna služba Osijek  i Hrvatski zavod za socijalni rad-područni ured Đakovo.

Predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, gospođa Ana Đumić, naglasila je važnost ovog projekta kao jednog od izvrsnih primjera zapošljavanja žena koje su nepovoljnom položaju na tržištu rada i kojima je omogućeno zaposlenje koje se odražava na smanjenje nezaposlenosti na lokalnoj, ali i regionalnoj razini. Također je istaknula angažman Općine Semeljci u provođenju socijalnih projekata i uspješne međusobne suradnje. U ime svih zaposlenica, gospođa Luca Petrić je istaknula koliko je njima značio ovaj projekt, a ona sama je bila uključena u sve tri faze. Svojim radom su pomagale starijim i nemoćnima, dijelile s njima njihove poteškoće, a svakodnevna iskustva su ih obostrano obogaćivala i ispunjavala. Sve se nadaju što skorijem nastavku poziva “Zaželi” koji se integrirao u našu mjesnu zajednicu i postao njezinim sastavnim dijelom. Nas kraju konferencije načelnik je darivao svaku ženu simboličnim znakom pažnje- ružom i zahvalio im za njihov trud i angažman.

Projekt je započeo s provedbom 28.srpnja 2022., a završava 28. ožujka 2023.godine.

Vrijednost projekta iznosi 1.475.000,00 HRK (195.766 EUR). U potpunosti je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Svaka od zaposlenica se brinula se za 6 starijih ili nemoćnih korisnika kojima je potrebna pomoć u obavljanju osnovnih životnih potreba (održavanje čistoće životnog prostora, higijena rublja, pomoć u pripremi obroka, pomoć pri odijevanju i vođenju brige o osobnoj higijeni, dostava namirnica i lijekova te plaćanje računa, podrška kroz razgovor i druženje. U razdoblju provedbe projekta sveukupno je zaposlena 31 žena, broj krajnjih korisnika uključenih u projekt iznosi 193, a isporučeno je 1080 mjesečnih paketa za korisnike u ukupnom iznosu 17.253 EUR (130.000 HRK). Povećan je broj zaposlenih žena na području općine te smanjena nezaposlenost na lokalnoj razini za 24 %. U ovoj fazi Poziva “Zaželi”-faza III naglasak je stavljen na ranjive skupine s otežanim pristupom tržišta rada u koje ubrajamo: žene starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, žene koje su izašle iz sustava skrbi i udomiteljskih obitelji, odgojnih zavoda i sl., liječene ovisnice, povratnice s odsluženja zatvorske kazne, pripadnice romske nacionalne manjine i beskućnice te ostale ranjive skupine. Direktno se utjecalo na smanjenje socijalne isključenosti i rizika od siromaštva na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, na aktivaciju i promicanje zapošljavanja žena u nepovoljnom položaju te na prevenciju prerane institucionalizacije starijih i nemoćnih osoba, njihovu socijalizaciju te olakšanje života u vlastitom domaćinstvu što je rezultiralo poboljšanjem kvalitete života, smanjenju siromaštva i socijalne isključenosti te međugeneracijskom suradnjom.

Skip to content